3G auto

Kunagi ammu tekkis mõte, et tahaks proovida kaameraga varustatud mänguautot arvutiga juhtida. Nii, et auto peal olev kaamera edastab üle võrgu videopilti ja ise juhin teda samal ajal klaviatuuri nooleklahvidest. Nõnda sai kunagi ostetud ka Prismast üks hästi suvaline ja lihtne puldiauto. Paraku jäi ta kohe ka ajanappuse ja vähese motivatsiooni tõttu riiulile seisma...

Eelmine nädal võtsin ennast siiski lõpuks kokku ja hakkasin katsetama. Tellida oli vaja Raspberry PI peale sobiv mootori draiver ja kohalikust poest haarasin ka ühe 6800mAh akupanga. 3G auto algosad

Ruttu kõik vajalik kokku, mõni rida koodi ja saigi juba tulemusi näha:

Siis tekkis juba ka korralik motivatsioonipauk ja järgmine päev sai veel koodi täiendatud. Ja juba toimuski üle võrgu nooleklahvidega mootorite kontrollimine:

Järgmine etapp oli akupanga ja 3G pulga ühendamine ja siis sai latentsust proovida sest siiani oli ta ainult kaabliga sisevõrgu otsas olnud. Kuigi niigi kehvemapoolse pulga sisse sai ilma igasuguse netipaketita EMTi kaart, jäin sellise viivitusega üsna rahule.

Arendus oli siiani võtnud 4-5 tundi. Auto juhtimine toimis: autopoolne backend, server ning kliendi poolsed rakendused olid juhtimise seisukohalt OK. Et mitte kaotada motiveeritust liigse juhtimise koodi optimiseerimisega tuli kohe algust teha kaamera monteerimise ja videopildi striimimisega autost serverisse ja serverist kliendini. Ja tund hiljem sõitsingi juba autoga mida oli võimalik juhtida arvutist ilma autot ise nägemata. Video latentsus oli liiga suur aga vähemalt käis asi üle netipulga mitte üle wifi. Sealhulgas endiselt oli pulgas sees väga kehva kiirust pakkuv kaart. Video on küll masendav 320×240@10fps ja ülimadala bitrate’ga aga vähemalt nägin ära, et asjal võiks peale kergeid optimiseerimisi ja täiendamisi täitsa jumet olla:

Selgus ka, et auto on niivõrd raskeks läinud, et 6V mootorid enam raspberry 5V toite pealt eriti teda edasi liigutada ei jõudnud. Lahendus: teeme auto veel raskemaks! Garaažist tagasi tuppa ja lasin käiku 4xAA patareid mis läksid auto originaal patareihoidikusse ning mis toidavad nüüd ainult mootori draiverit. Raspberry käib endiselt akupangalt. Siis tuli asja uudistama ka sõber, kellel lasin autot esimese alpha-testijana garaažis juhtida ise samal ajal väga kehva kaameratööd tehes (ok, süüdistan fiks-58mm manuaal fookusega objet ja mul lihtsalt ei olnud võimalik kaugemale minna ;))